SHL-hårfjerning.
Kvinder har i mange år fået fjernet uønsket hår, og hvis det ikke kun skal forblive glat i et par timer, er det ofte i forbindelse med meget smerte. De fleste kender de traditionelle former for hårfjerning, herunder barbering, epilering, pincet, voks og IPL (intens pulserende lys) hårfjerning. Hårfjerning med laser er blevet mere og mere populært og antages nu for at være den mest effektive behandlingsform mod uønsket hår. Mens IPL tidligere var den mest populære form for permanent hårfjerning, er den nyere teknologi SHR (Super Hair Removal) begyndt at blive populært, og det antages også for at være et bedre alternativ til IPL.
Hvad er SHR hårfjerning?
SHR står for ”Super Hair Removal” og teknikken er stadig relativ ny. SHR benytter lavenergi og hurtig pulserende diodelaser med en høj frekvens. Denne teknik gør det muligt at varme huden forsigtigt op og imens 50% af varmeenergien er målrettet melaninet, er de andre 50% målrette mod stamcellerne, der er ansvarlige for hårproduktionen. På grund af den gradvise ophobning af energi er der mindre irritation på huden, hvilket gør behandlingen velegnet til alle uanset hud- og hårfarve.
Hårstråene har forskellige faser hvor de hhv. ligger i dvale og hvor de gror. SHR er mest effektivt på håret, når det er i gro-fasen og af denne grund, skal man have mellem 8-10 behandlinger for at ramme alle hårsækkene, imens håret har vokseværk. Husk også altid at barbere området senest dagen inden behandlingen, for at strålerne har nemmest ved at nå ned til hårsækkene.
Hvordan er det anderledes fra den velkendte IPL behandling?
IPL står for ”Intense Pulse Light”, og er en enkelt energipuls ved høj intensitet, som er målrettet mod hårsækkene og melanin. IPL virker simpelthen ved at frigive lys i flere bølgelængder. Det intense lys fra IPL omdannes til varmeenergi, som hårsækken optager og derved brænder. Teknikken virker bedst mod mørke hår på lys hud, da laserbehandlingen virker ved at farvepigmentet melanin optager varmeenergien fra laseren. Lyse hår med meget lidt melanin vil derfor ikke optage nok varmeenergi til at ødelægge hårsækken. Omvendt virker teknikken ikke på personer med mørkere hud, da melanin fra huden vil optage varmen og potentielt medføre forbrændinger på huden i stedet for hårsækken. Ved IPL opnår man en temperatur på 70 grader, hvor man til sammenligning kun opnår en temperatur på 40-45 grader ved SHR.
IPL virker altså ved høj energi og få pulseringer, hvor SHR virker ved lav energi og mange pulseringer.
Hvem kan modtage behandling med SHR?
I modsætning til IPL kan alle blive behandlet med SHR-teknologien. Den er derfor også optimal til hårfjerning i ansigtet, hvor hårene ofte er lysere og finere, dette er ikke muligt med IPL, der kun virker på mørke og grove hår.
Er der nogen sundhedsskadelige effekter ved laserbehandling?
Det kan lyde ekstremt, når man omtaler, at laseren ødelægger hårsækken, for ødelægger den så andet end den skal? Det korte svar er nej. Laseren er specielt designet til at gå igennem huden og kun målrette hårsækkene i huden. Laserbehandling til hårfjerning er blevet benyttet i over 20 år, og der er endnu ikke fundet nogen langsigtede bivirkninger; så som at huden skulle ældes hurtigere, eller at der er en øget risiko for kræft.
Laserbehandling anses derfor for at være en sikker og langvarig behandling for at fjerne uønsket hår. De eneste bivirkninger man kan opleve, er midlertidige og forsvinder oftest indenfor 24 timer. Disse bivirkninger er, ligesom ved voks eller epilering, rødme og irritation af hudens overflade.
Hvordan og hvornår falder håret af med laser?
Efter en laserbehandling vil du opleve, at hårene gradvist begynder at falde ud i løbet af de efterfølgende dage. Hårene falder ikke alle ud på samme tid, det sker gradvist og helt naturligt, da huden skal have tid til at udstøde de brændte hårsække.